Rundskriv 6/1995 til de regionsansvarlige, Oslo, 2. oktober 1995
av Volkmar Timmermann


Prosjektets framtid:

Det har blitt høst siden forrige rundskriv, kartleggingsprosjektet er godt i gang (til tross for diverse tekniske problemer med både PC'en og databasen og en meget dårlig soppsesong i store deler av landet), og utfylte registreringsskjemaer har begynt å strømme inn, med opplysninger om både gamle og nye funn. Nå begynner det også å nærme seg søknadsfristen (1. november) for prosjekttilskudd fra Direktoratet for Naturforvaltning (DN) i 1996. Prosjektets framtid er fullstendig beroende på en bevilgning fra DN - i alle fall hvis det fortsatt skal være ansatt en daglig leder til å ta seg av prosjektets framdrift (innlesing av data og kartlaging) og koordinering (kontaktperson for RA, informasjonskilde). Når Direktoratet i 1995 bevilget 150.000,- kroner til prosjektet, var det dels med begrunnelse i at man var interessert i å se hvordan et samarbeid mellom amatør- og forskningsmiljøet ville fungere (et samarbeid som etter vår mening har fungert utmerket!). Derfor er det meget viktig at DN samtidig med søknaden for 1996 mottar en rapport som viser hvordan arbeidet med kartlegginga har fungert lokalt. Jeg vil derfor herved be alle regionsansvarlige om å sende meg en kort beskrivelse av de tiltakene som har blitt gjennomført lokalt. Aktiviteten vil naturlig nok ha variert veldig fra person til person, avhengig av tid og kapasitet den enkelte rår over. Det er ikke nødvendig å skrive mye og å bruke lang tid på dette - det er fullstendig tilstrekkelig med noen stikkord. Alt er bedre enn intet! Men opplysningene bør være meg i hende seinest den 20. oktober. Nedenfor har jeg listet opp noen eksempler på opplysninger som vil være av stor verdi til en rapport til DN:

  • Antall aktive rapportører og andre involverte (også foreløpig passive rapportører), gjerne med navn.
  • Evt. søknader til kommunene/fylket eller andre om prosjektstøtte, og hvilke resultater dette gav.
  • PR: Hvilke aviser, radiokanaler o.l. som har tatt opp prosjektet (legg gjerne ved kopi av artikkel).
  • Turer, organisert kartlegging, foreningsmøter som befattet seg med prosjektet. Hvilke lokale lag, foreninger, skoler o.l. som er involverte.
  • Hvis vi klarer å vise DN at vi har startet et prosjekt som folk er interesserte og engasjerte i og som har en struktur og samarbeidsform som fungerer og gir resultater, vil det nok være adskillig lettere å kunne få bevilget nye midler til fortsatt prosjektdrift. Dessuten er det jo viktig å vise at det er dere regionsansvarlige og andre frivillige medarbeidere som gjennomfører selve kartlegginga ute i felt - prosjektets suksess er fullstendig avhengig av deres innsats og engasjement!

    Databasenytt:

    Den i forrige rundskriv omtalte databasen SOPP_REG til Ivar Sørensen har allerede kommet i en forbedret versjon og har blitt delt ut til en del regionsansvarlige og andre interesserte. Overføring av data fra denne til den sentrale prosjektdatabasen på Tøyen via diskett vil nå snart være mulig! Dette vil kunne spare mye tid ettersom en registrering da bare blir gjort én gang. Hvis du er interessert i å få orden i dine opptegnelser, så ta i bruk denne teknologien, som ved siden av å forenkle dataoverføringen til Tøyen jo også åpner for mange muligheter for den enkelte bruker og brukerne imellom.

    Kartlaging:

    De første kartene som kan gi et noenlunde fullstendig bilde av noen sopparters utbredelse i Norge vil være ferdigstilte om 2-3 uker. Disse kartene vil bli laget for foreløpig ca 10 utvalgte arter på basis av Jens Stordals funn, herbariematerialet, litteraturhenvisninger og ikke minst alle de registreringene dere har gjennomført og sendt inn. Alle RA vil få tilsendt kopi av kartene så fort de er ferdige.

    Med vennlig hilsen

    Volkmar Timmermann