Rundskriv 7/1996 til de regionsansvarlige, Oslo, 22. januar 1996
av Volkmar Timmerman


Kartlaging:

Utbredelseskart for 10 arter fra kartleggingslista samt lokalitetsutskrifter og kommentarer er vedlagt. Kartene er basert på all pr. dags dato tilgjengelig informasjon om funn av disse artene, dvs. på de innsendte registreringer, Jens Stordals database, litteraturhenvisninger og (det tilgjengelige) herbariematerialet fra de fire universitetsmuseene (se veiledninga). Noen prikker kan dog mangle på kartene, siden det ikke alltid er like lett å finne igjen lokale og ofte gamle stedsnavn på kartet for å kunne påføre lokaliteten en UTM-koordinat. For å spare papir, er det bare vedlagt en veldig kort form for lokalitetsutskrift. Men alle interesserte kan få tilsendt fullstendige utskrifter for enkelte arter eller kommuner/fylker.

På tilsvarende måte lages det nå kart for noen arter på Rødlista, som jo også inngår i kartleggingsprosjektet. Et antall nye, aktuelle arter fra kartleggingslista vil snart plukkes ut og klargjøres til kartlaging. Ferdige utbredelseskart samt "fakta-ark" vil etterhvert publiseres i Våre Nyttevekster eller i Blekksoppen.

Databasenytt:

Ivar Sørensen har laget en ny versjon av databasen SOPP_REG, versjon 1.1, der det er retta opp endel feil og er gjort noen forandringer. Interesserte brukere kan henvende seg til VT for en oppdatert kopi. Alle er også velkomne med kommentarer og forslag til forbedringer, enten til VT eller direkte til Ivar Sørensen.

Prosjektets framtid:

Direktoratet for Naturforvaltning har blitt søkt om helfinansiering av prosjektet i 1996 (hvilket inkluderer finansiering av en hel stilling for daglig leder). Før søknadsbehandlinga har prosjektet i hvert fall blitt tildelt kr. 120.00,- av DN (restmidler fra 1995-budsjettet). Denne summen, samt det faktum at undertegnede fortsatt har noen uker igjen på KAJA-ordninga, sikrer i alle fall prosjektdriften fram til sommeren. Siden utfallet av søknadsbehandlinga er veldig usikkert, har det i tillegg blitt sendt søknader om delfinansiering til WWF, Norges Skogeierforbund og Landbruksdepartementet. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om prosjektets framtid når vi har fått svar fra DN - forhåpentligvis allerede på Vintersopptreffet 10.-11. februar. Nå gjenstår det bare å krysse fingrene og å håpe at vi får tilstrekkelig med bevilgninger til å kunne fortsette denne viktige kartlegginga i sin nåværende form. Samarbeidet mellom de ulike miljøene (amatører/foreninger - forskere/universitetene) har etter prosjektstyrets mening fungert glimrende i dette første året, som jo må betraktes som et oppstartingsår med en god del startproblemer, og har gitt konkrete resultater.

Vi vil herved takke alle regionsansvarlige og rapportører for en flott innsats i 1995 og ønsker dere et godt nytt soppår!

Med vennlig hilsen

Volkmar Timmermann