Rundskriv 8/1996 til de regionsansvarlige, Oslo, 26. mars 1996
av Volkmar Timmermann


Prosjektets framtid:

Det har kommet gode nyheter fra Direktoratet for Naturforvaltning: DN kommer til å finansiere prosjektet også i 1996! Dermed er prosjektdriften sikret ut året og faktisk også et stykke inn i 1997!

Et avslag på søknaden ville også vært en stor skuffelse, tatt i betraktning hvilken enorm respons kartlegginga har fått rundt om i landet og hvilken stor innsats dere regionsansvarlige og deres rapportører har ytet - med veldig lovende resultater i 1995! Dette mener tydeligvis også Direktoratet, som var meget begeistret for de første utbredelseskartene samt lokalitetsutskriftene.

For de regionsansvarlige og deres rapportører betyr denne gladnyheten at karlegginga fortsetter som før, og at daglig leder fremdeles står til disposisjon for spørsmål og utdeling av materiell m.m. Noen forandringer har imidlertid funnet sted her i Oslo ettersom undertegnede har blitt midlertidig ansatt som ingeniør i soppherbariet i en 50%ig stilling ut 1996. Dette betyr i praksis at jeg vil være tilgjengelig hele uka som før, om enn med en del andre arbeidsoppgaver. Direkte telefonnummer til soppherbariet er 22 85 17 45. Daglig leders innsats for prosjektet vil ikke reduseres i alt for stor grad med denne arbeidsdelinga, i og med at det er en god del overlappende oppgaver mellom prosjektet og herbariet, som f.eks. dataregistrering av herbariemateriale og preparering av innsendt beleggmateriale. I tillegg vil prosjektet kunne ansette en person på timebetalt basis til registreringer o.l.

Bevilgningen fra DN sikrer også et nytt seminar for alle regionsansvarlige i 1996. Tid, sted og innhold kommer vi tilbake til siden.

Endringer i prosjektets artsliste:

Den norske soppnavnekomiteen forbereder nå en revidert utgave av Norske Soppnavn. Den 3. utgaven med mange nye norske navn vil bli publisert i løpet av 1996. Endringene nedenfor er i tråd med den reviderte utgaven. Enkelte revisjoner som er foretatt i Rødlista (ventes utgitt i løpet av 1996) er også tatt med her:

  • Hygrocybe nitrata - Lutvokssopp: Går ut av den foreløpige Rødlista (tidligere kategori V+).
  • Marasmius wettsteinii: Har fått det norske navnet grannålseigsopp. Arten har tidligere vært kalt M. bulliardii f. acicola.
  • Omphalina chrysophylla - Gullmosehatt: Skal nå hete Gerronema chrysophyllum med synonym Omphalina.
  • Omphalina strombodes - Grå mosehatt: Skal nå hete Gerronema strombodes med synonym Omphalina.
  • Cantharellus cibarius: Skal nå ikke lenger hete ekte kantarell på norsk, men bare kantarell.
  • Cystostereum murraii: Skifter norsk navn fra duftlærsopp til duftskinn.
  • Fomitopsis rosea - Rosenkjuke: Står på Rødlista i kategori V+ (ble dessverre glømt i artslista).
  • Hydnellum - Brunpigger, alle arter: Mister bindestreken i det norske navnet. H. caeruleum = Blå brunpigg, H. geogenium = Fagerbrunpigg, H. mirabile = Børstebrunpigg, H. suaveolens = Duftbrunpigg.
  • Hymenochaete rubiginosa: Skifter norsk navn fra mørkbrun broddsopp til eikebroddsopp.
  • Phellinus ferreus og P. ferrugineofuscus: Mister bindestreken i det norske navnet. P. ferreus = Kystrustkjuke og P. ferrugineofuscus = Granrustkjuke.
  • Plicaturopsis crispa -Vifterynkesopp: Skifter slekt til Plicatura med synonym Plicaturopsis.
  • Ramaria ochraceovirens - Grønntuppkorallsopp: Riktig latinsk navn er nå R. abietina (med synonym R. ochraceovirens).
  • Noen tanker angående gjentatte registreringer i samme området:

    Det har kommet flere spørsmål om hvor ofte samme soppen skal registreres hvert år, om de samme artene skal registreres i samme området fra år til år o.l. Jeg skal her prøve og sette opp noen hovedregler for gjentatte registreringer for de av dere som går veldig ofte i de samme områdene:

    De 10 neste artene:

    Som de 10 neste artene vi vil konsentrere oss om å lage "fullstendige" kart for nå, har vi valgt ut 5 vedboende arter, hvorav 3 er kjuker og 2 er barksopper, samt 5 skivesopper. Se også vedlagte omtale av disse artene. De vedboende artene ble valgt ut med tanke på å komme det meget vellykkete prosjektet Siste Sjanse i møte.

    1. Amanita phalloides - Grønn fluesopp
    2. Amanita virosa - Hvit fluesopp
    3. Calocybe gambosa - Vårfagerhatt
    4. Clitopilus prunulus - Melsopp
    5. Collybia verna - Vårflathatt
    6. Cystostereum murraii - Duftskinn
    7. Fomitopsis rosea - Rosenkjuke
    8. Phellinus nigrolimitatus - Svartsonekjuke
    9. Phlebia centrifuga - Rynkeskinn
    10. Trichaptum laricinum - Lamellfiolkjuke

    Alle rapportører bes se spesielt etter disse soppene. Mange av dem kan samles allerede om våren. Til tross for denne prioriteringa skal selvfølgelig alle de andre artene på prosjektets artsliste og på Rødlista også kartlegges som før. Bare når det gjelder produksjon av kart vil disse 10 komme i første rekke.

    Søknader om støtte til prosjektet lokalt:

    Enkelte regionsansvarlige (i Buskerud, Akershus, Telemark og Hedmark) har søkt kommunene/fylket eller bedrifter i sin region om støtte til lokale tiltak i forbindelse med kartlegginga. Responsen har vært veldig positiv, mange kommuner og en bedrift har bidratt med flere tusen kroner hver. Slik støtte kan brukes til f.eks. innkjøp av kart og floraer, til dekning av reiseutlegg i forbindelse med organisert feltarbeide og porto- og telefonutgifter o.l. Det er forsøket verdt å prøve i flere kommuner. Hvis det er flere regionsansvarlige i et fylke, lønner det seg nok å samordne søknadsaktiviteten. Kontakt gjerne daglig leder for hjelp og veiledning med søknadsskrivningen.

    UTM-koordinater:

    Vedlagt vil dere også finne en kort veiledning i bruk av UTM-koordinater, der jeg har prøvd å framheve noen av de viktigste momentene ved prosessen med å finne en UTM-koordinat, ettersom enkelte er noe usikre i framgangsmåten.

    God påske!
    Med vennlig hilsen

    Volkmar Timmermann