Rundskriv 13/1996 til de regionsansvarlige, Oslo, 16. desember 1996
av Volkmar Timmermann


Det er lenge siden siste rundskriv; vinteren har for lengst holdt sitt inntog over hele landet, og soppsesongen er slutt for i år - med mindre man er interessert i kjuker og barksopper, som jo kan samles hele året.

Status for 1996:

Til tross for tausheten her fra sentralt hold, er prosjektet oppegående og i full sving. Først og fremst jobbes det her med å registrere lokalitetene for truete og sårbare arter. Den mye omtalte Rødlista for sopp (Bendiksen et al. 1)) er dessverre ennå ikke trykt og ventes først utgitt på nyåret - derfor er det fortsatt mulig å føye til funn/nye lokaliteter av sjeldne arter (ta i så fall fortest mulig kontakt med Egil Bendiksen på NINA i Oslo på tlf.: 22 94 03 70).

Til tross for den dårlige sesongen har det blitt registrert mye sopp i felt, spesielt på Sørlandet, og mye materiale har blitt sendt inn som belegg. Registreringer har blitt sendt inn både i form av skjemaer og databasefiler (Sopp_Reg).

Soppherbariet har siden november hatt en person på KAJA-midler til registrering av herbariets kollekter. Også kartleggingsprosjektet vil etter jul få en KAJA-person, som hovedsakelig skal dataregistrere rødlistete arter og nye prioriterte arter (dvs. kollekter fra andre herbarier og funn omtalt i litteraturen). Da vil nok registreringen skyte fart og nye kart vil kunne produseres ganske raskt.

Utsikter for 1997:

Direktoratet for Naturforvaltning (DN) har i slutten av oktober blitt søkt om finansiering av kartleggingsprosjektet i 1997. Forhåpentlig innvilges søknaden, og da vil prosjektet fortsette i sin etterhvert vante form med en daglig leder i halv stilling i Oslo og et seminar for de regionsansvarlige (planlegges gjennomført som fagkurs i Nordland - se under).

Ettersom undertegnede gikk ned til halv stilling som daglig leder i våres, vil det ved utgangen av året fortsatt stå igjen midler på prosjektkontoen (som forhåpentligvis lar seg overføre til neste år!), slik at de løpende lønnsutgifter kan dekkes i noen måneder framover. Prosjektet vil altså kunne fortsette også i 1997 - uansett utfallet av søknadsbehandlingen hos DN!

Så får vi bare håpe på at kartleggingsprosjektet for en gangs skyld vil få en god - eller i det minste en normal sopphøst, etter to usedvanlig tørre og dårlige sesonger!

Fagkurs for de regionsansvarlige i 1997:

Et fagkurs med både en praktisk del (ekskursjoner med registrering og bestemmelse av sopp) og en teoretisk del (foredrag og diskusjoner) er under planlegging. Kurset vil antakelig avholdes i Hattfjelldal i Nordland, i en av de siste ukene i august 1997 og vil gå over flere dager enn tidligere seminarer (torsdag-søndag). Interesserte bør allerede nå reservere siste halvdel av august! OBS: Deltakerantallet vil sannsynligvis måtte begrenses (og da vil regionsansvarlige nordfra prioriteres)! Så vær tidlig ute med påmeldingen. Mer informasjon og påmeldingsskjema vil bli utsendt så snart bevilgningen for 1997 er sikret (dette er en forutsetning for at kurset kan gjennomføres).

Prosjektets artsliste:

Prosjektstyret har nå bestemt at alle artene på Rødlista skal inngå i kartlegginga, dvs. også kategoriene V+ (hensynskrevende) og R (sjelden). Det fins mange spennende arter blant disse, hvis utbredelse til dels er nokså dårlig kjent. Siste utkast for Rødlistas artsliste er vedlagt.

Internett:

Soppherbariet ved Botanisk museum i Oslo har nå fått en hjemmeside på nettet. Adressen er: http://nhm2.uio.no/botanisk/bot-mus/sopp/hjemmesi.htm. Ved siden av generell informasjonen om herbariet er det foreløpig bare lagt ut en liste med norske soppnavn (med en del rettelser i forhold til den nylig utkomne lista i bokform 1)). Dessuten er det planlagt å legge ut herbariets artslister, Rødlistas artsliste (samt evt. artsfakta-arkene), og annen relevant informasjon. Snart vil selvsagt også soppkartleggingsprosjektet få sin egen side. Og da vil det være aktuelt bl.a. å legge ut en liste med navn, adresse og telefonnummer (samt e-mail adresse for de som har det) til alle regionsansvarlige, slik at evt. interesserte direkte kan ta kontakt med "sin" regionsansvarlig. Hvis noen ikke ønsker å bli oppført på denne lista, ber jeg vedkommende vennligst å si fra til meg.

Spennende funn i 1996:

Det er noen som har etterspurt en oversikt over årets mest interessante funn, hvilket jo for en stor del vil si sjeldne (rødlistete) arter, men til tross for at nå både rødlistekategorier og norske navn er lagt inn i databasen er det ennå ikke mulig å få denne informasjonen ut igjen! Forhåpentligvis vil dette bedres når herbariet om kort tid tar i bruk en ny, forbedret versjon av databaseprogrammet. Pr. i dag må slik informasjon fortsatt finnes fram manuelt ved å gå gjennom innsendte brev/lister - en tidkrevende prosess, som ikke skulle være nødvendig når man har informasjonen foreliggende i digital form.

Registrering av belegg i den lokale databasen Sopp_Reg:

Regionsansvarlige som bruker denne formen for rapportering i stedet for skjemaer, bør merke seg følgende: Når funn registrert i Sopp_Reg sendes som belegg til Oslo, må dette merkes av i feltet "Belegg sendt til Oslo" under rubrikken "Dokumentasjon"! I tillegg bør jeg gjøres oppmerksom på at materiale er underveis, enten på evt. medfølgende utskrift eller på diskettens etikett, da man ellers lett risikerer at belagte funn registreres i prosjektdatabasen, hvor de ikke hører hjemme, eller at samme funn blir registrert to ganger. Det enkleste er selvfølgelig å sende disketten sammen med materialet.

Arter som er "ferdig" registrert:

Ca 70 arter er nå fullstendig registrert i databasen, deriblant mange rødlistete arter. Alle herbariene i Norge og litteraturen er gjennomgått for disse artene, og UTM-koordinater er påført (de fleste) lokalitetene slik at kart kan produseres. En liste over artene er vedlagt, og ønskete kart kan bestilles fra daglig leder. Prosjektet tar sikte på å utgi et atlas over utbredelsen av artene i kategori Ex, E og V på Rødlista når dataregistreringen av disse er avsluttet, dvs. i løpet av 1997. Atlaset planlegges publisert som supplement eller bind II til Rødlista, fortrinnsvis i samme serie som denne utgis i (NINA-temahefte).

Takk for innsatsen i 1996!
God jul og godt nytt år!

Volkmar Timmermann