Rundskriv 14/1997 til de regionsansvarlige, Oslo, 13. mai 1997
av Volkmar Timmermann


Prosjektets framtid:

Vi får begynne med de dårlige nyhetene: Direktoratet for Naturforvaltning (DN) har avslått søknaden om finansiering av prosjektet i 1997!

Selv om interessen for kartleggingsprosjektet er til stede i DN, så fins det altså ikke penger til å finansiere det.

De gode nyhetene er at det står igjen nok penger på kontoen (overført fra i fjor) til å dekke lønnsutgifter til daglig leder t.o.m. november 1997 - d.v.s. at prosjektet likevel fortsetter (nesten) som vanlig også i år! Til tross for at søknaden har blitt avslått, har DN ikke avsluttet prosjektet - det er faktisk en ganske viktig forskjell som betyr at prosjektet får lov å fortsette (om enn uten midler) og at det fins en viss mulighet for at vi kan få noen midler fra DN på slutten av året (restmidler). Dessuten betyr det at det kan søkes på nytt om midler til videreføring av prosjektet i 1998. Det er også mulig at prosjektet kan finansieres gjennom andre kilder. Det jobbes med saken: nye søknader har blitt skrevet og sendt ut - kartleggingsprosjektet er for viktig til å legge det på hylla allerede!

Seminar for de regionsansvarlige i 1997:

Det planlagte fagkurset i Hattfjelldal (omtalt i forrige rundskriv) avlyses herved grunnet pengemangel! Men et lite seminar skal vi ha likevel for å holde kontakten og for å utveksle erfaringer. Dato blir 2. og 3. august (lørdag-søndag). Seminaret kombineres med mikroskopikurset (del 2) i Nyttevekstforeningens regi som gjennomføres fredag, 1.8., og lørdag, 2.8. Interesserte kan fortsatt melde seg på mikroskopikurset (se vedlagte kursbeskrivelse), som går over to helger (24. mai og 1. og 2. august). Det er også mulig å bare følge del 2 i august, men da går man glipp av den generelle delen om mikroskopets bruk og sporetyper m.m. Vårt seminar starter lørdag ettermiddag etter mikroskopikurset og avsluttes søndag ettermiddag.

Program: 1) noe teoretisk stoff på lørdag (ikke fastlagt ennå, men f.eks. søknadsskriving i praksis), 2) sopptur på søndag (kartlegging i praksis). Program samt kunngjøring av sted og nøyaktig tidspunkt vil bli sendt ut snart.

Dessverre må den enkelte regionsansvarlige dekke reiseutgifter og opphold selv. Det fins mulighet for overnatting på Rønningen Folkehøgskole lørdag-søndag for de som ikke har mulighet for privat overnatting. Da må rommene i så fall bestilles ganske fort. Interesserte bes returnere rombestillingskupongen nederst på side 2 av vedlagte kursbeskrivelse innen en uke slik at jeg kan reservere rommene på folkehøyskolen.

Søking om økonomisk støtte lokalt:

Grunnet den vanskelige økonomiske situasjonen prosjektet befinner seg i, anbefales det på det sterkeste at den enkelte regionsansvarlige søker om støtte lokalt i kommunene, gjerne i samarbeid med andre regionsansvarlige i fylket. Vedlagt finner dere en veiledende søknadsmal samt prosjektbeskrivelse. Vedlagt er også en kopi av den "suksessrike" søknaden som de tre regionsansvarlige i Buskerud samarbeidet om og sendte til alle kommuner i fylket. Flere kommuner samt fylkeskommunen innvilget søknaden! Også andre steder i landet har regionsansvarlige søkt om støtte til prosjektet og fått dette innvilget. Det er altså mulig å oppnå støtte på lokalt plan - og om ikke annet så blir i hvert fall kartleggingsprosjektet gjort kjent i kommunene. Det hadde vært gledelig om man på denne måten kunne finansiere det årlige seminaret ved siden av lokale utgifter, i hvert fall delvis (reisetilskudd). Det hadde jo vært en mulighet å bruke en viss andel av de lokalt innsamlete midlene til å opprette et slags fond, som f.eks. kunne brukes til å finansiere reisen til og fra seminaret. Daglig leder står til disposisjon for å hjelpe til med søknadsskriving. Vi vil også ta dette opp på årets seminar (selv om det er en fordel å søke så tidlig som mulig, - før seminaret).

Innsending av belegg:

Registreringsskjemaer og det tilhørende soppmaterialet tar ofte forskjellige veier her i herbariet før materialet er registrert, siden det som oftest står oppført flere funn på samme skjema (også ubelagte) - med den konsekvensen at det veldig ofte tar lang tid før man finner igjen det rette skjemaet med dataene til beleggene. Derfor er det ønskelig at finneren legger en lapp ved materialet som inneholder alle data og informasjonen om soppen (det kan også skrives direkte på kapsler/konvolutter o.l. forpakning). Da er det ikke lenger nødvendig å føre belegget opp på registreringsskjemaet. Denne lappen kan så følge soppen hele veien til den er registrert og ordnet inn i samlinga - og det er ingen kort vei!

Jeg har lagt ved en prøve på en kapsel (konvolutt) som kan anvendes til å samle sopp i felt (spesielt barksopper, kjuker o.a. harde sopper), og som i tillegg kan brukes til å notere alle nødvendige data på. Interesserte kan få tilsendt en bunke med slike kapsler ved henvendelse til undertegnede (gratis faktisk).

10 prioriterte arter i 1997:

Også i år har det blitt valgt ut 10 arter fra kartleggingslista som skal prioriteres med hensyn til kartproduksjon. Artene er:

 

Gomphidius roseus

Rosa sleipsopp

 
 

Laccaria amethystina

Ametystsopp

 
 

Marasmius oreades

Nelliksopp

 
 

Paxillus atrotomentosus

Fløyelspluggsopp

 
 

Clavicorona pyxidata

Begerfingersopp *

Står på Rødlista i kategori V+, beleggkrav

 

Pseudohydnum gelatinosum

Issvullsopp *

 
 

Tremiscus helvelloides

Traktgelésopp

Står på Rødlista i kategori V+, beleggkrav

 

Encoelia fascicularis

Ospelærskål *

Vårsopp

 

Encoelia furfuracea

Lærskål *

Vårsopp

 

Sarcoscypha austriaca

Skarlagen vårbeger *

Vårsopp

Det ønskes flest mulig opplysninger om både gamle og nye lokaliteter for disse soppene. Det er vedlagt kart for alle 10, men disse er langt fra fullstendige med hensyn til utbredelsen (dette gjelder spesielt arter merket med *, hvor langt flere funn er registrert i databasen enn det er prikker på kartene - dette grunnet manglende UTM-koordinater på det meste av herbariematerialet).

Tidligere prioriterte arter har vært: grønn fluesopp, hvit fluesopp, vårfagerhatt, melsopp, vårflathatt, duftskinn, rosenkjuke, svartsonekjuke, rynkeskinn og lamellfiolkjuke (1996); svartbrun rørsopp, keisersopp, spiss giftslørsopp, gullbittersopp, skarlagenvokssopp, sotriske, fjellridderhatt, krittøsterssopp, hvit kragesopp og ringløs smørsopp (1995). Også av disse artene ønskes det fortsatt opplysninger da utbredelseskartene neppe kan sies å være fullstendige ennå (se også omtale i Våre Nyttevekster 1/1997).

Med vennlig hilsen og vel møtt på seminaret i august!

Volkmar Timmermann

Vedlegg: