Rundskriv 15/1997 til de regionsansvarlige, Oslo, 16. juni 1997
av Volkmar Timmermann


"Regjeringen vil styrke kunnskapen om det biologiske mangfoldet gjennom overvåking, kartlegging, forskning og utdanning. [...] Tilgang til relevant og sikker informasjon er en forutsetning for at kommuner og sektormyndigheter skal være i stand til å planlegge sine virksomheter og aktiviteter slik at det biologiske mangfoldet ivaretas. [...] Regjeringen vil gi høy prioritet til arbeidet med å bevare det biologiske mangfoldet, ved å rette fokus mot årsakene til tap av mangfold, ved å sikre en bærekraftig bruk av biologisk mangfold og ved å verne truet mangfold. Den nære sammenhengen mellom bevaring av biologiske mangfold og arealforvaltningen, gjør at kommunene og arealkrevende sektorer vil ha en helt sentral rolle i det videre arbeidet på dette området. For å bedre beslutningsgrunnlaget, vil Regjeringen gjennomføre et femårig statlig-kommunalt utviklingsprogram som bl.a. omfatter kartlegging og verdiklassifisering av det biologiske mangfoldet og etablering av et nasjonalt overvåkingsprogram. [...] Det tas sikte på at alle kommuner skal ha gjennomført kartlegging og verdiklassifisering av det biologiske mangfoldet på kommunens areal i løpet av 2003."

Fra Stortingsmelding nr. 58 1996-1997 (6/6-97): Miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling - Dugnad for framtida ved Miljøverndepartementet

Ovenstående klipp fra den ferske Stortingsmelding 58 skulle tydeliggjøre behovet for soppkartleggings-prosjektet i framtida. Interessen for soppkartleggingen er jo allerede stor i forvaltningen, noe som vedlagte sitatene fra noen fylkesmiljøvernavdelinger på slutten av dette rundskrivet er ment å belyse. Det gjenstår å se om de fine ordene fra Miljøverndepartementet følges opp av økte bevilgninger til forvaltninga. Det ovenfor omtalte statlig-kommunale utviklingsprogrammet krever i hvert fall større overføringer til kommunene. Dermed vil det i framtida antakelig være enklere å få bevilget prosjektstøtte fra kommunene.

Hittil har kun få fylkesmiljøvernavdelinger hatt mulighet til å støtte prosjektet finansielt grunnet stramme budsjettrammer. Likevel, prosjektdriften (m.a.o. lønnsmidler til daglig leder) er nå sikret ut dette året ved at to av de i alt rundt 20 søknadene som har blitt sendt ut til ulike institusjoner har blitt innvilget, og mye kan fortsatt skje i løpet av høsten og vinteren.

Siden sist:

Alle artene/lokalitetene på Rødlistas faktaark er nå registrert i databasen. De siste innsendte beleggene og funn på skjemaer er nå i ferd med å registreres i databasen - rett før den nye sesongen begynner for fullt (forhåpentligvis!), selv om det allerede har kommet inn en god del materiale av vårsopper og kjuker. Herbariet og prosjektet har engasjert en person hver til dataregistrering (gjennom ulike tiltaksformer), så vi får gjort unna veldig mye her i øyeblikket med tanke på dataregistrering og stedfesting av lokaliteter v.hj.a. UTM-koordinater. De neste 10 prioriterte artene (som er: Rosa sleipsopp, Ametystsopp, Nelliksopp, Fløyelsplugg-sopp, Begerfingersopp, Issvullsopp, Traktgelésopp, Ospelærskål, Lærskål, Skarlagen vårbeger) vil snart være "ferdig" registrert (m.h.t. herbariemateriale fra alle 4 botaniske museer, litteratur og registreringsskjemaer), og foreløpige kart kan ventes til seminaret i august. Hvis dere har gjort funn av disse 10 artene, vil jeg gjerne vite om det snarest, slik at nye lokaliteter kan komme med på kartene.

Seminar for de regionsansvarlige i 1997:

Program:

Lørdag, 2/8:

1700: Seminarstart i auditoriet i Botanisk museum, Tøyen, Oslo

1715: Volkmar Timmermann: Status for prosjektet, diskusjon

1800: Even W. Hanssen: Søknader til kommunen, tips og råd

1830: Gro Gulden: Den kjente utbredelsen for de 30 prioriterte kartleggingsartene

Søndag, 3/8:

900 - 1200: Tur (kartlegging i praksis) på Bygdøy midt i Oslo. Vi skal se på noen artsrike områder som kjennetegnes ved furu- og edelløvskog på kalkrik grunn. Mange sjeldne arter har blitt funnet her, bl.a. ca 20 arter som er oppført i Rødlistas kategorier E og V (direkte truet og sårbare).

Oppmøte kl. 900 på parkeringsplassen ved Rodeløkken café (første vei til venstre etter at man har kommet opp på Bygdøy).

1200 - 1400: Oppsummering av kartleggingsprosedyren på idylliske Rodeløkken café.

 

Påmelding: Innen 30/6-97, skriftlig eller telefonisk. Si fra om du trenger skyss til Bygdøy.

Som nevnt tidligere må den enkelte regionsansvarlige dekke reiseutgifter og opphold selv og må også ordne med overnatting på egenhånd. Dette vil nok føre til sørnorsk dominans på seminaret, men er tross alt bedre en ikke å ha noen samling i år i det hele tatt. Vi får håpe på et romsligere budsjett neste år, slik at vi da kan gjennomføre det planlagte fagkurset i Nord-Norge.

Vikar for Gro Gulden høsten 1997:

Prosjektets styreleder, Gro Gulden, har "forskningstermin" fra august i år til juli neste år og vil utover høsten og vinteren oppholde seg i USA. Vikar i konservatorstillingen i denne tida blir Maria Nuñez, som er ekspert på mange grupper innen Aphyllophorales (kjuker, barksopper m.m.). Hun har doktorgrad fra Universitetet i Oslo (med Leif Ryvarden som veileder) og er godt kjent med den norske kjukefungaen. Innsending av belegg kan altså fortsette som tidligere, med det forbehold at Maria kun er tilstede 10 timer i uka i gjennomsnitt og at hun ikke er ekspert på skivesopper (Agaricales). Selv vil jeg være tilgjengelig ved museet som vanlig, altså 5 dager i uka (med unntak for to ukers sommerferie tidlig i august). Prosjektansvarlig styreleder i den tida Gro er borte blir Eddi Johannesen, Oslo.

God sommer og vel møtt på seminaret i august!

Volkmar Timmermann

 

Sitater fra enkelte av svarbrevene på prosjektets søknad:

"Norske skogeiere blir i stadig økende grad stilt til ansvar for å ta vare på det biologiske mangfoldet i skogene våre. I den forbindelse er det en klar forutsetning at vi vet hva dette mangfoldet går ut på, og hvor det finnes. En kartlegging og dokumentasjon av forekomsten til ulike arter er en forutsetning for at vi kan ta de forhåndsregler som er nødvendige. Vi forventer at prosjektet vil gi en oversikt over utbredelsen til rødlistede arter, slik at de enkelte artenes plass på listen bedre kan dokumenteres." (Norges Skogeierforbund, 20/5-97)

"Tusen takk for oversikter over rødlistearter og storsopp-reg. i Østfold med diskett. Det er gjort et imponerende arbeid her!" (MVA, Østfold 12/5-97)

"Kartlegging av truede sopparters forekomst og utbredelse i Norge er en viktig del av arbeidet med kartlegging av det biologiske mangfoldet, som for tiden er en prioritert oppgave. Økt kunnskap om ulike sopparters verdi som indikatorarter vil også være betydningsfullt i det videre arbeidet med forvaltning av norsk natur. På denne bakgrunnen er fylkesmannen positivt innstilt til Deres søknad. Årets stramme budsjettsituasjon gir dessverre ikke rom for økonomisk støtte til prosjekter av denne art." (MVA, Hedmark, 28/5-97)

"Søknaden er god og velbegrunnet. En slik kartlegging kan være av stor interesse til bruk i forvaltningen. Vi mener det er mest hensiktsmessig å finansiere et prosjekt med så stor geografisk spredning og med en så lang varighet fra sentralt hold. Dersom dette skal finansieres med mange småbeløp fra mange regionale aktører kan det gå utover kontinuiteten og kvaliteten i det arbeid som utføres." (MVA, Buskerud, 22/5-97)

"Spennende prosjekt. Håper vi kan få et parallelt løp med karplanteprosjektet. Samarbeid med Siste Sjanse er svært bra!" (MVA, Vest-Agder 29/2-96)

"Den type data som prosjektet ønsker å framskaffe er i høyeste grad relevant informasjon for forvaltningen. [...] Miljøvernforvaltningen fikk betydelige kutt i bevilgningene [...] og følgelig er dessverre ikke rom for å bidra med økonomisk støtte til deres prosjekt. Vi beklager dette." (MVA, Sør-Trøndelag 15/5-97)

"Miljøvernavdelingen har satt seg som mål å få en statusoversikt over "rødliste"-artene i fylket. Det skisserte opplegget fra Dere faller godt inn i et slikt arbeid, og vi vil på grunnlag av dette gi et prosjekttilskudd til dette arbeidet på kr. 10.000,- som omsøkt." (MVA, Nord-Trøndelag, 15/4-96)

MVA: Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen