Rundskriv 16/1997 til de regionsansvarlige, Oslo, 4. august 1997
av Volkmar Timmermann


"Vi viser til Deres søknad av 31.10.1996 [...]. DN har nå behandlet søknaden og innvilger totalt kr. 100.000,-til ovennevnte prosjekt. Prosjektet sees i sammenheng med forvaltningens økte behov for kunnskap om arter og deres leveområder i tråd med Konvensjonen og handlingsplan for biologisk mangfold. [...]"

Fra DN's svarbrev (datert 29.07.97!) på prosjektets søknad (sendt 31.10.96)

Prosjektets framtid:

Ovenstående gledesbudskap nådde Botanisk museum dagen før seminaret for de regionsansvarlige. Ja, nå har Direktoratet for naturforvaltning altså likevel innvilget prosjektets søknad om midler til drift i 1997 - etter 9 måneders saksbehandling! (Så går det vel enda noen måneder før pengene blir satt inn på prosjektkontoen...) Dermed er prosjektdriften sikret langt inn i 1998, samtidig som det positive svaret gir oss forhåpninger også for neste år (selv om saksbehandlingstida gjør tilværelsen usikker og langsiktig planlegging vanskelig).

Referat fra seminaret for de regionsansvarlige i 1997:

Seminaret ble gjennomført 2. og 3. august i Oslo med i alt 15 deltakere. Deltakerliste:

Eva Weme

Oliver Smith

Else & Bjørn Wiborg

Hans Myhre

Even W. Hanssen

Eddi Johannesen

Inger-Lise Fonneland

Tove H. Dahl

Marit Elind

Egil Håve

Gro Gulden

Terje S. Nilsen & Marthe Seem

 

  Volkmar Timmermann

Første dagen stod 3 poster på programmet:

  • Volkmar Timmermann avla en kort statusrapport med følgende hovedkonklusjoner:
  • Registrering av innsendte skjemaer og belegg er omtrent à jour ikke minst takket være en iherdig innsats fra prosjektets arbeidshjelp, Marlena Hamre, som har gjort en kjempeinnsats med dataregistreringer og koordinatfesting av lokaliteter.
  • 20 arter fra kartleggingslista (pulje 1+2) samt 7 giftsopper anses som ferdig registrert, 10 videre (pulje 3) er snart ferdig. Kart for artene i pulje 2+3 samt noen faktaark er vedlagt dette skrivet.
  • Alle funnene fra Rødlista (kategoriene Ex, E og V) er registrert i databasen, men det gjenstår en del arbeid (korrekturlesning, oppdatering, koordinatfesting av lokaliteter) før det planlagte atlaset over truete sopparter kan utgis.

  • Even W. Hanssen kom med nyttige tips og råd for hvordan man kan sette opp en søknad til kommunen om støtte til de regionsansvarliges arbeid lokalt:
  • Det er faktisk store sjanser for å kunne få noen penger, i hvert fall om flere kommuner omsøkes. Det bør søkes om relativt små beløp (maks. 5000,- per kommune).
  • Søkerens lokale forankring i kommunen/regionen/fylket har stor betydning for saksbehandlingens utfall. Det er derfor liten vits i at det søkes om kommunale midler fra sentralt hold.
  • Den innvilgende instans må få noe tilbake for pengene: Tilbakemeldingen kan være en lokalitetsutskrift fra den sentrale prosjektdatabasen som lister opp alle soppartene funnet i den aktuelle kommunen og deres lokaliteter, en oversikt over alle funn av rødlistete sopparter fra kommunen, områdeundersøkelser, soppkontroller, gjennomføring av turer m.m. Det er viktig at søkeren ikke lover noe som ikke kan holdes etterpå, dvs. at den eller de regionsansvarlige som søker om midler må ha klart for seg på forhånd hva de ønsker (orker) å gi tilbake; det enkleste er jo en utskrift fra databasen (for det ordner daglig leder).
  • Hvis et fagkurs for de regionsansvarlige kunne finansieres gjennom lokale midler (i hvert fall delvis), kunne vi være sikre på at det også ble gjennomført.

  • Gro Gulden presenterte utbredelsen av artene i pulje 1+2 med vekt på soppgeografiske elementer. Foredraget vil trykkes som artikkel i desembernummeret av Blekksoppen, og vil derfor ikke videre omtales her. Hovedkonklusjonene fra foredraget er at den tid er forbi da utbredelseskart for sopp bare viste hvor mykologer tilfeldigvis hadde vært i arbeid fordi grunnlagsmaterialet har blitt så mye større, og at Norge er et utfordrende land å arbeide med soppgeografi i, ikke bare fordi landet er en nordlig utpost i Europa, men også fordi så mange forskjellige klimatiske soner er representert.
  • På søndag besøkte vi 2 lokaliteter i Maridalen for å utprøve kartlegginga i praksis. Vi fant faktisk ganske mye sopp, om enn stort sett vanlige arter. Vi delte oss i grupper på 5-6 personer og registrerte alle sopparter vi kom over. En person fikk ansvaret for å notere artene samt noe om voksemåten underveis og å følge med på kartet for å holde rede på hvilken UTM-rute man beveget seg i. Et slikt opplegg fungerer ganske bra og burde også kunne anvendes under større organiserte turer. Slik får man registrert mye uten å måtte bruke altfor mange krefter på det. Et problem er så klart å rekke å notere noen økologiske opplysninger. Etter turen må nok artslista reinskrives før den kan sendes inn til prosjektsentralen. Alt i alt er det på denne måten mulig å registrere mange arter uten altfor mye strev. Selvsagt kan man også konsentrere seg om de 200 utvalgte kartleggingsarter for å begrense artsspekteret. Det er viktig å bare ta med arter som er sikkert bestemt, tvilsomme bestemmelser bør utelates eller materialet kan sendes inn til Botanisk museum.

    Pulje 4 av de prioriterte arter:

    Vi vil allerede nå presentere de 10 prioriterte artene for 1998 (pulje 4):

    Nr

    Latinsk

    Norsk

    Rødliste

    Antall reg. funn

    31.

    Boletus luridus

    Ildrørsopp

    -

    34

    32.

    Lactarius deliciosus

    Furumatriske

    -

    61

    33.

    Macrolepiota procera

    Stor parasollsopp

    -

    39

    34.

    Tricholoma aestuans

    Bitter riddermusserong

    -

    40

    35.

    Tricholoma colossus

    Kjempemusserong

    -

    14 (ennå ikke reg. i HbO)

    36.

    Fistulina hepatica

    Oksetungesopp

    V+

    62

    37.

    Phaeolus schweinitzii

    Gulrandkjuke

    -

    73

    38.

    Auricularia mesenterica

    Skrukkeøre

    -

    27 (ennå ikke reg. i HbO)

    39.

    * Caloscypha fulgens

    Fagerbolle

    R

    5 (ennå ikke reg. i HbO)

    40.

    * Holwaya mucida

    Svart tvillingbeger (= lindebeger)

    V+

    12

    *: Må belegges

    Som man ser ut fra tabellen, har vi relativt få kollekter av de fleste artene i herbariet, så det skal bli spennende å komme tilbake til antall og utbredelse om et års tid. Jeg vil også minne om årets 10 prioriterte arter (pulje 3), som er: Rosa sleipsopp, Ametystsopp, Nelliksopp, Fløyelspluggsopp, Begerfingersopp, Issvullsopp, Traktgelésopp, Ospelærskål, Lærskål, Skarlagen vårbeger. For disse artene er det registrert få funn gjennom prosjektet (se oversikten på siste side av de vedlagte faktaarkene), så her kan det fortsatt skje ting når det gjelder utbredelsen.

    Da ønsker jeg alle sammen en fortsatt god sommer og en forhåpentligvis spennende sopphøst. Selv skal jeg ha 2 ukers ferie nå, er tilbake 25. august. Gro Gulden drar snart til USA, men Maria Nuñez vil være her på museet resten av august som vikar for Gro, slik at innsendt materiale vil bli tatt hånd om. Som nevnt i forrige rundskrivet vil Eddi Johannesen fungere som styreleder mens Gro er borte og Norsk Soppforening overtar dermed det formelle ansvaret for prosjektet.

    Med vennlig hilsen

    Volkmar Timmermann

    Vedlegg (kun for de regionsansvarlige som ikke var på seminaret):

    • 20 utbredelseskart (pulje 2+3 av de prioriterte artene)

    NB!: Det er en feil på vårflathattkartet: Prikken (trekanten) i Stjørdal går ut. Feilen skyldes at jeg leste vårfagerhatt i stedet for vårflathatt under registreringsprosessen. Vårfagerhatt burde altså hatt denne svarte prikken i Stjørdal i stedet (sikker bestemmelse). Feilen går også igjen på faktaarket til vårflathatt. Beklager!

    • 9 faktaark for skivesoppene i pulje 2+3 samt en oversikt over antall funn av de enkelte artene