Rundskriv 17/1997 til de regionsansvarlige, Oslo, 22. desember 1997
av Volkmar Timmermann


Status for 1997:

Vedlagt vil dere finne kopi av årsrapporten til DN, som viser hva som har skjedd i 1997. Jeg vil her bare trekke fram noen punkter:

  • Rødlista for sopp: Alle lokaliteter for de 254 storsoppartene i truethetskategoriene Ex (antatt utryddet), E (direkte truet) og V (sårbare) er registrert i databasen og forsynt med UTM-koordinater.
  • Kartleggingsprosjektet er nå også å finne på Internett: Her ligger det bl.a. en liten database med alle funn av de 37 hittill prioriterte artene, faktaark og (etterhvert) utbredelseskart. Dessuten er Rødlistas artsliste (alle kategorier) og en redigert og rettet versjon av "Norske Soppnavn" fra 1996 lagt ut (ligger under soppherbariets hjemmeside). For de som har tilgang på Internett: http://nhm2.uio.no/botanisk/bot-mus/sopp/h-kart.htm.
  • Med god hjelp av våre to innskrivere, Aage S. Olsen som har jobbet i herbariet, og Marlena M. Hamre som har registrert for prosjektet, har vi i 1997 kommet opp i over 12.000 registreringer i soppdatabasen, som nå totalt inneholder nesten 50.000 registreringer totalt. Over 10.000 av disse er av ubelagte observasjoner, og godt over 6.000 av disse igjen er prosjektfunn som dere regionsansvarlige og deres rapportører har bidratt med! Så vi har nå fått en rimelig stor og anvendelig database med data som er ganske etterspurt av forvaltninga, noe som det også framgår av årsrapporten (se også sitatene på side 2 av dette rundskrivet).
  • I tillegg til grunnbevilgningen fra DN på kr. 100.000,- har prosjektet sentralt mottatt tilskudd på tilsammen kr. 45.500,- fra miljøvernavdelingene i Østfold, Oppland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag, samt fra Norges Skogeierforbund og Rakkestad kommune. I tillegg kommer det bevilgninger lokalt til regionsansvarlige fra enkelte kommuner. Dette viser forvaltningens interesse for kartleggingsprosjektet - vi får håpe at også DN skjønner dette.
  • Prosjektets framtid:

    En ny søknad er sendt til DN - svar kan ventes tidligst i januar. Men uansett utfallet av søknadsbehandlingen, så kan vi faktisk holde det gående ganske lenge inn i 1998, for regnskapet viser et nokså stort overskudd, som dels skyldes at jeg gikk ned i halv stilling for lenge siden (og dermed fikk overført midler som var beregnet på en hel stilling), og dels de tilskuddene vi har fått fra diverse instanser i år. Sånn sett hadde vi absolutt hatt råd til å gjennomføre det omtalte fagkurset i Nordland - det er jo bare det at man aldri på forhånd får vite hvor mye penger man har til neste års drift - eller når man får dem (pengene fra DN har faktisk enda ikke blitt satt inn på prosjektkontoen!!). Men i alle tilfelle regner jeg med at prosjektet får inn nok midler til drift i hele 1998. Hvordan det blir med fagkurset skal jeg komme tilbake til tidlig i begynnelsen av 1998.

    Prioriterte kartleggingsarter i 1998:

    Jeg vil minne om de 10 prioriterte artene for 1998 (pulje 4) (*: må belegges):

    Nr

    Latinsk

    Norsk

    Rødliste

    Antall reg. funn

    31.

    Boletus luridus

    Ildrørsopp

    -

    35

    32.

    Lactarius deliciosus

    Furumatriske

    -

    67

    33.

    Macrolepiota procera

    Stor parasollsopp

    -

    42

    34.

    Tricholoma aestuans

    Bitter riddermusserong

    -

    43

    35.

    Tricholoma colossus

    Kjempemusserong

    -

    49

    36.

    Fistulina hepatica

    Oksetungesopp

    V+

    65

    37.

    Phaeolus schweinitzii

    Gulrandkjuke

    -

    81

    38.

    Auricularia mesenterica

    Skrukkeøre

    -

    104

    39.

    * Caloscypha fulgens

    Fagerbolle

    R

    32

    40.

    * Holwaya mucida

    Svart tvillingbeger (= lindebeger)

    V+

    14

     

    Sitater fra korrespondansen med forvaltninga (noe av dette har blitt sendt ut vedlagt et tidligere rundskriv):

    "Norske skogeiere blir i stadig økende grad stilt til ansvar for å ta vare på det biologiske mangfoldet i skogene våre. I den forbindelse er det en klar forutsetning at vi vet hva dette mangfoldet går ut på, og hvor det finnes. En kartlegging og dokumentasjon av forekomsten til ulike arter er en forutsetning for at vi kan ta de forhåndsregler som er nødvendige. Vi forventer at prosjektet vil gi en oversikt over utbredelsen til rødlistede arter, slik at de enkelte artenes plass på listen bedre kan dokumenteres." (Norges Skogeierforbund, 20/5-97)

    "Taksonomi, d.v.s. vitenskapelig klassifisering, må ikke forveksles med floristikk og faunistikk, d.v.s. kartlegging av planter og dyr. Oppbygging av taksonomisk ekspertise har en naturlig plass i et forsknings-program om biologisk mangfold, mens kartleggings- og overvåkingsoppgavene, som også er svært viktige, må dekkes annensteds."

    "Det er viktig å skille mellom kartlegging og overvåking på den ene siden, og forskning på den andre siden. Førstnevnte er og må fortsatt være en oppgave for forvaltningen, mens Forskningsrådet må ta ansvar for forskningen." (Fra programnotatet "Biologisk mangfold - Dynamikk, trusler og forvaltning", Norges forskningsråd, april 1997)

    "Det skal utvidast informasjonssystemer som gjer det lettare for dei som planlegg eller tar avgjerd i fylker, sektorar og i næringsliv å skaffe seg oversyn over den kunnskap som finst." (Pressemelding fra Miljøverndepartementet, oktober 1997)

    "Tusen takk for oversikter over rødlistearter og storsopp-reg. i Østfold med diskett. Det er gjort et imponerende arbeid her!" (MVA, Østfold 12/5-97)

    "Prosjektet synes å ha et såpass nasjonalt preg at det fortrinnsvis bør støttes av DN, eventuelt av Miljøverndepartementet." (MVA, Oslo og Akershus 11/6-97)

    "Kartlegging av truede sopparters forekomst og utbredelse i Norge er en viktig del av arbeidet med kartlegging av det biologiske mangfoldet, som for tiden er en prioritert oppgave. Økt kunnskap om ulike sopparters verdi som indikatorarter vil også være betydningsfullt i det videre arbeidet med forvaltning av norsk natur. På denne bakgrunnen er fylkesmannen positivt innstilt til Deres søknad. Årets stramme budsjettsituasjon gir dessverre ikke rom for økonomisk støtte til prosjekter av denne art." (MVA, Hedmark, 28/5-97)

    "Soppartenes forekomst og utbredelse i Oppland og Norge er dårlig kjent. Kartleggingsprosjektet er derfor viktig med tanke på å øke vår kunnskap om denne delen av vårt biologiske mangfold. For forvaltningen er det viktig at den kunnskap som tilegnes blir gjort tilgjengelig for brukerne. Informasjonsopplegget omkring prosjektet synes å være godt." (MVA, Oppland 3/12-97)

    "Søknaden er god og velbegrunnet. En slik kartlegging kan være av stor interesse til bruk i forvaltningen. Vi mener det er mest hensiktsmessig å finansiere et prosjekt med så stor geografisk spredning og med en så lang varighet fra sentralt hold. Dersom dette skal finansieres med mange småbeløp fra mange regionale aktører kan det gå utover kontinuiteten og kvaliteten i det arbeid som utføres." (MVA, Buskerud, 22/5-97)

    "Spennende prosjekt. Håper vi kan få et parallelt løp med karplanteprosjektet. Samarbeid med Siste Sjanse er svært bra!" (MVA, Vest-Agder 29/2-96)

    "Vi finner prosjektet svært interessant som ledd i å få fram nøkkelbiotoper for biologisk mangfold." (MVA, Vest-Agder 9/12-97)

    "Hordaland har nok ganske sikkert ein interessant soppflora som det kunne vore interessant og ynskjeleg å fått kartlagt. På grunn av manglande økonomiske ressurser, er det likevel diverre ikkje mogeleg for miljøvernavdelinga å bidra økonomisk til denne kartlegginga." (MVA, Hordaland 3/7-97)

    "Vi har ingen økonomiske verkemidlar som kan gå til finansiering av dette eller liknande prosjekt." (Møre & Romsdal Fylkeskommune, Nærings- og miljøavdeling, 16/5-97)

    "Den type data som prosjektet ønsker å framskaffe er i høyeste grad relevant informasjon for forvaltningen. [...] miljøvernforvaltningen fikk betydelige kutt i bevilgningene [...] og følgelig er dessverre ikke rom for å bidra med økonomisk støtte til deres prosjekt. Vi beklager dette." (MVA, Sør-Trøndelag 15/5-97)

    "Miljøvernavdelingen har satt seg som mål å få en statusoversikt over "rødliste"-artene i fylket. Det skisserte opplegget fra Dere faller godt inn i et slikt arbeid, og vi vil på grunnlag av dette gi et prosjekttilskudd til dette arbeidet på kr. 10.000,- som omsøkt." (MVA, Nord-Trøndelag, 15/4-96)

    "Vi er godt fornøyd med det materialet vi fikk fra Dere i 1996, og vil på dette grunnlag gi et prosjekttilskudd til dette arbeid også i 1997 på kr. 10.000,- som omsøkt." (MVA, Nord-Trøndelag, 14/10-97)

    "Fylkesmannen har dessverre ikke midler å tildele denne type tiltak/prosjekter." (MVA, Finnmark, 21/5-97)

    Med takk for innsatsen i 1997!
    < God jul og godt nytt år!

    Volkmar Timmermann