Rundskriv 18/1998 til de regionsansvarlige, Oslo, 26. februar 1998
av Volkmar Timmermann


Vårsoppkonkurranse på østlandsområdet:

Det som skulle bli den kaldeste februar i manns minne, har vel heller blitt den mildeste februarmåneden noensinne, i alle fall på Østlandet. Enkelte savner kanskje snøen, men soppfolket gleder seg sikkert over en tidlig begynnelse av vårsoppsesongen. Kanskje det snart dukker opp den første fagerbollen (Caloscypha fulgens, R, som er den eneste vårsoppen blant årets prioriterte arter), eller den første vårflathatten (Collybia verna, V+, som var prioritert i 1996)? Finneren av det første eksemplaret av en av disse sjeldne artene belønnes med et eksemplar av den nylig utgitte Rødlista for sopp ("Truete og sårbare sopparter i Norge", kan forøvrig bestilles fra Fungiflora, Pb 95, Blindern, 0316 Oslo)! Belegget sendes til herbariet på Tøyen på vanlig måte, merkes: Vårsoppkonkurransen. Utbredelseskart er vedlagt. Dessverre har begge artene en utpreget østlig utbredelse, slik at konkurransen nok begrenser seg til det østafjellske. Derfor vil alle regions-ansvarlige få en trøstepremie: Et sett med kart over de 40 hittil prioriterte artene, samt ferdige faktaark.

Prosjektets framtid:

Dessverre fikk ikke kartleggingsprosjektet innvilget søknaden sin for 1998 i Direktoratet for Natur-forvaltning (DN) - til tross for at vårt prosjekt er høyt prioritert. Men det fins rett og slett ingen penger i DN som kunne bevilges: Avdelingen som behandler prosjektets søknad samt andre søknader av prosjekter som jobber med truete arter, fikk kr. 0,- i tildeling fra Miljøverndepartementet! Det er klart at man ikke får utrettet noe på denne måten. Biologisk mangfold, et moteord som er hyppig brukt i politikernes festtaler og i fine stortingsmeldinger - men at det kreves en insats for å kartlegge og bevare dette mangfoldet er visst gått de bevilgende myndigheter hus forbi!

I og med at prosjektsøknaden forsåvidt ikke ble avslått heller, er det fortsatt håp for å få noen penger av DN også i år: Hvis Stortingets revidering av statsbudsjettet i mai fører til ekstrabevilgninger til MD, og dermed til DN (slik det skjedde i fjor), kan prosjektet regne med å få noen av disse midlene. Dessuten kommer jeg til å søke alle Miljøvernavdelingene om et tilskudd igjen. Jeg regner derfor med at prosjektdriften er sikret ut året, om enn med et minimalt driftsbudsjett.

Fagkurs for de regionsansvarlige:

Det fins to alternativer for å få til en samling i år, begge innebærer en del kostnader for de regionsansvarlige grunnet prosjektets dårlige økonomi:

  • Alt. 1: Å avholde en samling i Oslo som i fjor, hver og en dekker reiseutgifter selv og sørger for overnatting på egen hånd. Noen foredrag og diskusjoner kommer til å stå på programmet. Tidspunkt: August. Varighet: 1 dag. Sted: Oslo.
  • Alt. 2: Vi prøver å få til et fagkurs i Nørd-Trøndelag i samarbeid med miljøvernavdelingen hos Fylkes-mannen i NT, der miljøvernavdelingen står for kost og losji og deltagerne dekker reiseutgifter selv (eller i hvert fall deler av disse). Vi kartlegger naturreservater eller områder som er dårlig undersøkte i en eller flere kommuner i Nord-Trøndelag. Bestemmelse av sopp både i felt og på "lab'en". Vi kan øve oss i bruk av nøkler og mikroskop under kyndig veiledning av prosjektets styremedlemmer. Det er interesse for et slikt opplegg i Miljøvernavdelingen, men de kunne selvsagt ikke love noenting med hensyn til finansiering. Tidspunkt: Siste halvdel av august. Varighet: 3-4 dager. Sted: ? i Nord-Trøndelag.
  • Jeg vil herved be alle regionsansvarlige som er interessert å delta på et slikt fagkurs om å returnere vedlagte svarskjema til meg innen 10. mars (eller bruk fax, e-mail eller telefon). NB: Dette er ingen påmelding, men en meningsmåling for å se om det overhode fins interesse for et slikt opplegg.

    Med vennlig hilsen

    Volkmar Timmermann

     

     

    Fagkurs for kartleggingsprosjektets regionsansvarlige i 1998

     

    Foreløpig program:

    • Ekskursjoner, kartlegging av områder
    • Bestemmelsesarbeid med mikroskop og stereolupe, bruk av nøkler
    • Foredrag
    • Diskusjoner
    • Opplæring og veiledning gis av prosjektets styremedlemmer

    Varighet:

    3-4 dager (torsdag til søndag)

    Tidspunkt:

    Siste halvdel i august 1998

    Sted:

    Nord-Trøndelag (ikke nærmere bestemt ennå, forslag mottas med takk!)

     

    Jeg er interessert i å delta på fagkurset i Nord-Trøndelag og er villig til å dekke reiseutgiftene selv, forutsatt at oppholdet forøvrig (kost og losji) dekkes av enten prosjektet eller andre instanser.

    Navn:

     

    Ønsket dato:

    13.-16. august

    20.-23. august

    27.-30. august

    Kommentarer:

     

    NB: Dette er ingen bindende påmelding!

    Returneres innen 10. mars!