Rundskriv 23/1998 til de regionsansvarlige, Oslo, 10. august 1998
av Volkmar Timmermann


Vikar i ca. 3 måneder for daglig leder Volkmar Timmermann

Som alle dere vet, finnes det lite penger igjen på kartleggingsprosjektets konto, hovedsakelig grunnet at vi ikke fikk midler fra DN i år. Heldigvis har Volkmar fått 1 års vikariat på Botanisk Museum i lavherbariet, og jeg (María Núñez) skal vikariere for ham så lenge det er penger (ca. tre månedsverk, 50% stilling). Jeg kommer til å sitte på Tøyen hver mandag og tirsdag, og eventuelt på fredager. Gro er tilbake på jobb, og skal gjøre alt konservatorarbeid, bortsett fra å bestemme kjuker. Det blir i hvert fall alltid noen som skal ta vare på deres friske materiale i tilfellet dere sender noe.
Kartleggingsprosjektets styret har stor tro på samarbeidet mellom vitenskapelige institusjoner og amatørmiljøet. De er også klare over at biologiske samlingsdata har en stor offentlig interesse, spesielt når regjeringen har gjort kommunene ansvarlige for å dokumentere deres biodiversitet (Lokal Agenda 21). Vi har derfor ikke lyst til a gi opp prosjektet, akkurat når resultatene begynner å komme til overflaten (40 arter ferdige digitalisert, prosjektets hjemmeside på nettet, et planlagt atlas over rødlistearter i sluttet av året, o.s.v.). Derfor prøver vi oss på andre kilder for å skaffe penger. Mest muligheter har vi med det såkalte "Museumsprosjekt" (http://www.dokpro.uio.no/museumsprosjekt/musprosj1-7.html.), hvor alle norske museer kan søke om penger for å få sine data digitalisert. KUF har allerede innvilget 5 millioner kroner for de neste 3 årene til det formålet. Tredje uke i august får vi signal om kartleggingsprosjektet får en bit av det. Her er et utdrag fra KUF om Museumsprosjektets mål:

"Hovedmålet for Museumsprosjektet er å gi en samlet og rasjonell tilgang til informasjon i universitetsmuseene. Med informasjon forstår vi både gjenstands- og tekstbasert materiale i form av samlinger, arkiv og annen dokumentasjon. Prosjektet retter seg mot både naturhistorisk og kulturhistorisk materiale. Viktige delmål for Museumsprosjektet er

  • gjennomføre dataregistrering av arkiv og samlinger;
  • lage rasjonelle rutiner for samlinger og arkiver;
  • skape optimal tilgjengelighet for forskere, forvaltning og allmennhet;
  • samordne daterepresentasjon og grensesnitt;
  • utvikle metoder for håndtering av ny informasjon

    Fagkurs for de regionsansvarlige, Øvre Forra Naturreservat, 20.-23. august 1998:

    Vi har avtalt å treffes på Levanger togstasjonen kl. 17:00 den 20.8. Det går tog direkte både fra Trondheim og flyplassen Værnes ganske ofte om dagen. Vennligst, gi beskjed til meg hvis dere skal hentes.

    Vi skal dele ut registreringsskjemaer, og et laminert kort med alle kartleggingsprosjektets arter. Vi skal dele oss i 4 grupper for å jobbe mer effektivt. Ta med vannfast papir hvis noen av dere har. Vær også forberedt på å treffe mygg i området!

    Som nevnt, vi skal prøve å publisere et atlas over rødlista arter mot slutten av året, så let etter dem i deres fylke.

    Med vennlig hilsen,

    María Núñez