Rundskriv 25/1999 til de regionsansvarlige, Oslo, 10. mars 1999
av Volkmar Timmermann


Kjære regionsansvarlige,

Det er lenge siden dere sist fikk et rundskriv. Det har selvfølgelig å gjøre med manglende ressurser, det er dessverre ingen penger igjen på prosjektkontoen til å lønne en daglig leder. Direktoratet for Naturforvaltning (DN) hadde ikke midler til å innvilge prosjektets søknad i fjor og kommer etter all sansynlighet ikke til å ha råd i år heller - til tross for at soppkartlegginga er høyt prioritert! Likevel, vi gir oss ikke ennå!

Prosjektets framtid:

Mange regionsansvarlige var på Vintersopptreffet i Oslo i februar og hørte Gro Guldens statusrapport om kartlegginga. En noe mer utførlig versjon av denne vil også trykkes i neste nummer av Våre Nyttevekster og Blekksoppen. En kort oppsummering her: Grunnet de gode resultatene som kartleggingsprosjektet har oppnådd de første årene, et godt fungerende nettverk av regionsansvarlige og rapportører i samarbeid med de vitenskapelige institusjoner samt den store etterspørselen etter våre soppdata (ikke minst av kommuneforvaltninga i forbindelse med kravet om dokumentasjon av biodiversiteten i kommunene som ledd i oppfølging av Lokal Agenda 21), hadde det vært utilgivelig å legge ned prosjektet! Styret i kartleggingsprosjektet går derfor inn for å videreføre prosjektet, om enn med redusert aktivitet. Undertegnede skal prøve å ta seg av de aller viktigste arbeidsoppgavene sentralt, slik som skriving av søknader og informasjonsbrev til dere. Fortsett med å sende inn belegg og lister som før. Alt soppmateriale mottas med takk og vil etterhvert dataregistreres og innlemmes i våre samlinger (det hører med til den daglige driften av herbariet). Deres lister med observasjoner vil muligens bli liggende en stund - men jeg er sikker på at vi får dataregistrert dem før eller siden, enten v.hj.a. Museumsprosjektet eller gjennom frivillig innsats. Lisa Winter har vært innom museet for å registrere prosjektfunn fra lister som har blitt liggende siden ifjor - et glimrende initiativ, kanskje hun vil få følge av flere etterhvert? Det trengs ikke mange dagsverk for å komme à jour med dataregistrering av listene. I tillegg kan de elektroniske hjelpemidlene forbedres slik at det blir enklere å dataregistrere soppfunn hjemme, enten i prosjektets egen database (Sopp_Reg) eller muligens i en form for kryssliste over Internett. Fagkursene kan trolig arrangeres på omgang i fylkene av de lokale regionsansvarlige (som det ser ut til å bli tilfelle i år, se nedenfor). Slik håper vi å kunne opprettholde en viss aktivitet for å redde soppkartlegginga over "tørkeperioden".

Museumsprosjektet:

Museumsprosjektet (se rundskriv 23/1998) har kommet godt i gang ved Botanisk museum i Oslo med flere innskrivere i sopp- og lavherbariet (som prioriteres i første omgang) og med María Núñez som fagkonsulent. Det ryktes at KUF har bevilget midler for 1999 slik at dataregistreringen av de naturhistoriske samlingene kan fortsette og til og med trappes opp i år. Fra kartleggingsprosjektets synsvinkel hadde det vært ønskelig å kunne inkludere både nytt materiale og aktuelle funnlister i Museumsprosjektet for å fange opp dagens bilde. Men foreløpig blir gamle innsamlinger prioritert, og her trengs det enda mange årsverk for å komme i mål med dataregistreringen. Eksempelvis har soppherbariet ca. 250.000 herbariebelegg i sine samlinger, hvorav nesten 40.000 er dataregistrerte pr. idag - karplanteherbariet, som er det desidert største herbariet ved Botanisk museum i Oslo, huser over 1 million objekter (men med langt færre arter enn soppherbariet, så vi bør ikke avlede et herbariums betydning kun gjennom kvantitative mål)!

E-mail og elektroniske rundskriv:

For å spare litt arbeid med å postlegge rundskriv og annen informasjon til dere, vil jeg fra nå nå av sende mye av dette elektronisk til de regionsansvarlige som bruker e-mail. Alle andre vil få informasjonen som før per brev. Dette rundskrivet blir altså det siste som sendes som vanlig brev til alle (i tillegg går det som elektronisk post til alle jeg har e-mail adresse til, for å teste om det fungerer). Nedenfor kommer en liste med alle adressene som jeg har fått gjennom tiden. Vennligst underrett meg dersom du ikke er oppført, men bruker e-mail likevel, om din e-mail adresse ikke stemmer, hvis du ikke har fått dette rundskrivet elektronisk eller om du ikke får åpnet det (send en mail til volkmar.timmermann@nhm.uio.no). Jeg er siker på at flere enn de 13 som står nedenfor har tilgang til e-mail.

  • Roy Kristiansen <roy@unger.no>
  • Lisa Winter <skovly@online.no>
  • Oliver Smith <oliver.smith@os.telia.no>
  • Hans Myhre <hansmyhr@online.no>
  • Gry H. Rørhus <Gry.Rorhus@spe.hihm.no>
  • Even Woldstad Hanssen <wolds-h@online.no>
  • Per Marstad <roym@telepost.no>
  • Marlena M. Hamre <marlenah@email.com>
  • Signe Marie Sanne <Signe.Sanne@hit.uib.no>
  • Øivind Hånes <bajkal@telepost.no>
  • John Bjarne Jordal <bjjordal@online.no>
  • Bjarne Berre <bjarne.berre@eunet.no>
  • Geir Mathiassen <geirm@imv.uit.no>

    Jeg vil selvsagt også glede meg over et kort med melding om postadresseforandring - nå har jo halve landet fått nye postnummer.

    Internett:

    Soppherbariets hjemmesider på Internett er fornyet og forbedret. Der fins det nå en fullt søkbar database som inneholder alle dataregistrerte funn og kollekter av sopp i Norge, drøyt 60.000 poster! Ved siden av å kunne lage lokalitetslister i forskjellige formater, er det også mulig å lage utbredelseskart over enkelte arter - eller for den saks skyld: "utbredelseskart" over samlere. Kartene er zoombare, man kan få opp sitt eget fylke eller sin egen kommune og alle funn derfra. Alle funn og belegg av rødlistete arter er også med, slik at man eksempelvis kan lage kommune- eller fylkesvise oversikter over funnstedene for truete sopper. Her er det mange muligheter for å lage kart, et virkelig nyttig verktøy. Ta deg en titt hvis du har muligheten til det. Under forberedning er dessuten soppherbariets typekollekter og en liste over alle arter som fins i det norske/nordiske herbariet. Adressa er som før: http://nhm2.uio.no/botanisk/bot-mus/sopp/hjemmesi.htm.

    Fagkurs for de regionsansvarlige, august 1999:

    Vi prøver å gjenta suksessen fra i fjor! Denne gangen går kurset antakelig av stabelen i Buskerud, nærmere bestemt i Skrimfjell-området sør for Kongsberg, arrangert av de tre regionsansvarlige i fylket, Terje S. Nilsen, Even W. Hanssen og Berit Krømer. Kurset avvikles etter all sansynlighet 19.-22. august (torsdag til søndag). Så hold av denne helga allerede nå! Mer informasjon kommer så snart vi vet noe mer konkret.

    Med vennlig hilsen

    Volkmar Timmermann