Rundskriv 29/1999 til de regionsansvarlige, Oslo, 26. november 1999
av Volkmar Timmermann


Soppkartleggingsprosjektet inn i et nytt årtusen:

Mens millenniumshysteriet er over oss for fullt (heldigvis er det lenge til neste gang!) og handelstanden har tjuvstartet jula enda tidligere enn i fjor (husk at 27. november markeres Kjøpefridagen 1999, den inter-nasjonale Buy Nothing Day!), er prosjektet på vei mot nye høyder - vel, vi får i hvert fall håpe det. En ny søknad til Direktoratet for Naturforvaltning (DN) om finansiering av 1/2 prosjektstilling ved Botansik museum i Oslo neste år ble sendt i går. Det er knyttet visse forhåpninger til denne søknaden, prosjektet ble nærmest oppfordret om å komme med en søknad nå - kanskje vi kan få noen restmidler? Dessuten har kartleggingsprosjektet med SABIMA (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold) en sterk organisasjon i ryggen, som for første gang kan benytte seg av en daglig leder i full stilling - betalt av DN! Rune Aanderaa, utdannet mykolog og nå altså leder for SABIMA, har gjort en kjempeinnsats for vårt prosjekt og lagt inn noen godord både her og der, slik at han og undertegnede ble invitert på møte med Miljøverndepartementet i begynnelsen av desember for å undersøke om prosjektet kan få støtte av LA21-sekretariatet. Det ser altså lysere ut for prosjektets framtid enn på lenge. Uansett er neste års fagkurs allerede sikret (se nedenfor)! Positivt er også at Gro Gulden har fått en hovedfagsstudent som skal jobbe med soppgeografi. Han skal ta for seg de 200 prioriterte artene fra kartleggingslista, slik at disse snart vil være totalregistrerte i databasen.

Fagkurset for de regionsansvarlige, Kongsberg, 19.-22. august 1999:

I alt 16 personer fant veien til Kongsberg i år. Her bodde vi ganske fint på vandrerhjemmet og ble bevertet med skikkelig god mat (kokken var soppfrelst og deltok faktisk på turene). Vi besøkte hele åtte lokaliteter i løpet av de to feltdagene og observerte totalt 329 arter, deriblant flere sjeldenheter og rødlistete arter. Totalt ble det gjort 732 funn på de to dagene, hvorav 80 ble tatt vare på som herbariebelegg. En rapport med bl.a. en kommentert artsliste er under utarbeidelse og vil etterhvert tilsendes alle deltakere. Foreløpig er artslister og annen informasjon fra kurset lagt ut på Internett, se "Fagkurs" Kongsberg 1999. De enkelte funnene kan hentes ut fra vår internettdatabase. En stor takk for et vellykket arrangement rettes til de regionsansvarlige i Buskerud, Even W. Hanssen, Berit Krømer og Ivar Sørensen, som la mye arbeid ned i å finne kurssted og egnete lokaliteter og som også stod for finansieringen av kurset.

Fagkurset neste år, 21.-24. september 2000:

Hans Myhre hadde veldig lyst til å hilse oss velkommen i Hedmark neste år. Derfor tok han kontakt med miljøvernlederne i flere kommuner samt hos Fylkesmannen og overbeviste dem om at vårt fagkurs er vel investerte penger. Resultatet ble at fire kommuner (Ringerike, Stange, Hamar og Løten) samt Fylkesmannens miljøvernavdeling har valgt å støtte fagkurset med 5.000,- kroner hver! Dette sikrer gratis kost og losji for alle deltakerne og kanskje en liten reisestøtte til de som har lengst (dyrest) vei. Flott jobbet, Hans! Blir det i tillegg penger fra LA21-sekretariatet, skulle vi kunne dekke reiseutgiftene for alle deltakere. Kurset avholdes 21.-24.9.2000 (sett av helga allerede!), antakelig med stasjon på Rokosjøen Camping, Løten. Hans jobber med å finne lokaliteter i samarbeid med de kommunale forvaltningsmyndighetene, og det vil sikkert bli en god del beitemark. Vi kommer tilbake med mer informasjon i løpet av vinteren.

XV Nordisk Mykologisk Kongress i Sogndal, 7.-12. september 2000:

Enda et spennende kurs for alle soppfrelste! Avholdes i vakre omgivelser ved Sognefjorden. Påmelding til Gro Gulden innen 7. januar. Besøk NMC's hjemmeside på Internett.

 

Takk for flott samarbeide også i år! God jul og et godt nytt årtusen!

Med vennlig hilsen,

Volkmar Timmermann