Rundskriv 35 til de regionsansvarlige, Oslo, 14. desember 2000
av Volkmar Timmermann


Fagkurs 2000:

Et meget vellykket fagkurs ble gjennomnført 21.-24. september 2000 i Hedmark. 22 deltakere fordelt på fire grupper besøkte totalt 13 lokaliteter. Vi fant mye sopp, alt i alt 468 arter hvorav 21 er oppført på rødlista. Det er utarbeidet en kommentert artsliste som vil bli oversendt de lokale miljøvernmyndighetene som støttet kurset. Denne og all annen informasjon om kurset (deltakere, lokalitetsvise artslister, rødlistede arter m.m.) er lagt ut på våre hjemmesider på Internett. Hvis noen ikke har tilgang på Internett og ønsker å få tilsendt en kopi av den kommenterte artslista, så er det bare å si fra til undertegnede. En stor takk rettes til Hans Myhre, som ordnet med finansiering, overnattings- og kurssted og fant fram til flotte lokaliteter!

Fagkurs neste år:

Forhåpentligvis vil det være mulig å gjennomføre et kurs også neste år. Hvis miljøvernforvaltningen i Hordaland er villig til å sponse oss, kommer vi til å dra til Bergensområdet. Terhi Pousi jobber med saken. Kurset vil i så fall holdes seint i september eller tidlig i oktober - sesongen er lang på Vestlandet. Jeg håper at jeg kan komme tilbake med mer informasjon om noen uker.

Elektroniske krysslister på Internett:

Et "nytt" tilbud som de fleste allerede har hørt om og mange har prøvd: Det er nå mulig å sende observasjoner av sopp elektronisk via Internett inn til Botansik museum. Disse dataene blir da automatisk konvertert og flettet inn i den søkbare databasen. De elektroniske krysslistene er ment som erstatning for de håndskrevne registreringsskjemaene som dere hittil har sendt inn fordi det ikke lenger fins lønnsmidler til en person som kan registrere disse dataene i databasen. Krysslista består av de utvalgte artene fra kartleggingslista (de som ikke skal belegges!) pluss flere lett bestemmelige arter. Lista vil etterhvert suppleres med flere vedboende arter. I tillegg er det nå mulig å føye til andre arter selv. Det er lett å bruke krysslistene og fremgangsmåten forklares på hjemmesiden. For å bruke krysslistene trenger du et passord som kan fåes ved henvendelse til undertegnede. Ta kontakt hvis du er interessert og vil ha mer informasjon eller lurer på noe. Du finner krysslistene ved å søke på "Krysslister".

Status for prosjektet:

Direktoratet for Naturforvaltning (DN) og Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet (KUF) er søkt om prosjektmidler for neste år. Vi har ikke fått noe svar på søknadene ennå. Fagkurset i 2001 vil uansett utfallet på søknadsbehandlingen kunne gjennomføres som tidligere - hvis de lokale myndighetene bidrar med penger.

Ny adresse:

Som ledd i omorganiseringsprosessen vi er inne i, har museene nå blitt til en postboks på Blindern! Den nye postadressen er: Universitetets Naturhistoriske Museer, Boks 1172 Blindern, 0318 Oslo. Husk å adressere posten til Gro eller meg personlig, ellers kan det ta lenger tid før posten når fram til oss - for Botanisk museum står jo fremdeles på Tøyen. Legg forøvrig også merke til at "toyen" er byttet ut med "nhm" (for naturhistoriske museer) på alle våre hjemmesider og i e-mailadressene.

 

God jul og godt nytt år!

Volkmar Timmermann