Rundskriv 38 til de regionsansvarlige, Oslo, 30. oktober 2001
av Volkmar Timmermann


Årets fagkurs i Rosendal i Hordaland

Vi fikk til slutt gjennomført et vellykket fagkurs i år også - til tross for skrantende økonomi, sjukdom og tørke og dermed lite sopp på Vestlandet. Kurset kunne gjennomføres takket være finansiell støtte fra Norsk soppforening, Kvinnherad kommune, Fylkesmannen i Hordaland (Miljøvernavdelingen), Soppforeningen i Bergen og Studieforbundet Natur og Miljø. I alt 20 deltakere fant veien til vakre Rosendal. Fordelt på fire grupper fant vi totalt 266 sopparter (hvorav 15 rødlistete) fordelt på 575 funn på de to turdagene. Dette er omtrent halvparten av antall arter/funn som ble gjort under fagkurset på Hedemarken i fjor og forteller sitt om hvor dårlig sesongen var i Rosendal (til gjengjeld hadde vi jo flott vær under turene)! Alle herbariumsbeleggene og funnobservasjonene er nå dataregistrert og søkbare på internett (søk på alle funn fra Kvinnherad kommune i 2001). Det vil om kort tid også bli lagt ut en kommentert artsliste og annen informasjon på prosjektets hjemmesider. Jeg sender ut en e-post når artslista er klar.

Neste års fagkurs

Som nevnt i Rosendal, er Gry Rørhus i gang med å prøve å skaffe penger og finne et egnet sted til neste års kurs i Elverum. Søknader skal snart sendes, så det er ennå for tidlig å si noe om utfallet. Vi får krysse fingrene!

Elektroniske krysslister - flere arter

Som enkelte allerede har lagt merke til, har de elektroniske krysslistene på internett gjennomgått en del forandringer: Jeg har nå - omsider - fått lagt ut flere vedboende arter og samtidig delt krysslistene i to etter gruppetilhørighet. Skive- og rørsopper (196 arter) ligger nå som en liste, sopper fra alle andre grupper (kjuker og barksopper, buk- og gelésopper, sekkspore- og slimsopper, 155 arter) som en annen. Det er som tidligere mulig å få opp alle artene samlet i én liste (351 arter, hvorav 70 nye). De vedboende arter ble plukket ut etter forslag fra Gaute Mohn Jenssen, Maria Núñez og Leif Ryvarden - en stor takk rettes til disse tre.

Nytt er også at man kan få fram en mer oversiktlig kryssliste ved å be om å få hver slekt på en ny linje. Dette vil forhåpentligvis lette lesbarheten under innskriving betraktelig. Andre forandringer: Grå vokssopp, tidligere H. unguinosa, heter nå Hygrocybe irrigata. Rødbrun flathatt og horngrå flathatt, Collybia butyracea og C. asema, har skiftet navn til Rhodocollybia butyracea og R. butyracea var. asema.

Jeg håper at krysslistene vil bli brukt like flittig som dere brukte registreringsskjemaene før. Håndskrevne lister kan vi imidlertid dessverre ikke ta imot lenger. Prosjektet har lenge stått helt uten driftsmidler og kan ikke lenger lønne noen til å legge alle observasjonene inn i databasen. De elektroniske krysslistene må derfor erstatte systemet med håndskrevne registreringsskjemaer. Mitt håp er at aktive soppsamlere vil betrakte krysslistene som en stor mulighet i steden for en ekstra belastning. Fordelene er mange: Observasjoner sendt inn som kryssliste vil etter ganske kort tid være søkbare i internettdatabasen (inntil de er lagt ut der, er de likevel tilgjengelige gjennom krysslistearkivet); holder man seg til de 351 artene som er ført opp på lista, går det veldig fort å fylle ut en kryssliste (man slipper å reinskrive feltnotater og kan i steden legge funnene rett inn på krysslista); ens egne funn blir arkivert og dermed lett tilgjengelige ved behov.

Til slutt vil jeg minne om at alle brukere av krysslistene må utvise størst varsomhet når det føyes til navn som ikke er oppført på listene (ekstra arter). Det fins dessverre ennå ikke noe kontrollprogram som kontrollerer stavemåten. Feilskrevne taxa havner også med feil i databasen. Bruk derfor helst våre taxonlister ved å kopiere et navn fra taxonlista og lime det inn i krysslista. Det er litt tungvint, men man er da garantert at navnet er stavet riktig. Jeg håper at vi i ikke altfor fjern framtid kan inkludere et kontrollprogram i krysslistene som sjekker navnene når lista sendes inn, slik at man unngår feilstavelser. Siden angivelsene på krysslistene ikke er etterprøvbare (kontrollerbare, i motsetnig til herbariebelegg), er det også viktig at kun sikre artsbestemmelser føres opp her. Krysslistene er ment som et supplement til innsending av herbariebelegg for å fange opp observasjoner av vanlige og enkelt bestembare sopparter. Vi ønsker selvsagt fortsatt belegg av sjeldne, uvanlige og vanskelig bestembare arter. Sopp som sendes inn som belegg til herbariet, skal aldri føres opp på en kryssliste i tillegg. Legg ved utfylte etiketter til hvert soppbelegg (husk UTM-koordinater!). Filer med ferdigtrykte etiketter (etiketter.doc og etiketter.tif) kan lastes ned fra nettet, se "Etiketter".

Nytt på nettet:

Gro Gulden har utarbeidet en nettutstilling om de viktigste giftsoppene som vokser i Norge, "Giftige sopper i Norge". Utstillingen omfatter de 23 viktigste giftsoppene som blir omtalt og vist med bilder (det mangler ennå noen få bilder som kommer til å legges ut snart).

 

Med vennlig hilsen

Volkmar Timmermann