Rundskriv 41 til de regionsansvarlige, Oslo, 19. februar 2003
av Volkmar Timmermann


Ny leder for soppkartleggingsprosjektet:
Dette blir nok siste rundskriv fra min hånd. Som de fleste vel har hørt, har jeg blitt så lei av å pendle med NSB at jeg har funnet meg en jobb der jeg bor (på Ås). Det forskes jo på sopp der òg. Men kartleggingsprosjektet fortsetter! Anne Molia, som har vært regionsansvarlig i Trondheim i noen år og som de fleste har blitt kjent med på de siste års fagkurs, har etter avsluttet hovedfag ved NTNU flyttet sørover og tar over stillingen i herbariet og ansvaret for kartlegginga fra 1. mars. Thyra Solem har overtatt for henne som regionsansvarlig i Trondheim. Anne kan treffes på telefon 22 85 17 45 (soppherbariet) og e-mail anne.molia@nhm.uio.no.

Årets fagkurs: Larvik og Sandefjord kommune, 28. - 31. august 2003
Geir Flatabø undersøkte mulighetene for å holde fagkurs i Hardanger, som avtalt ifjor, men har pr. i dag ikke fått noe positivt respons fra de aktuelle kommunene. Årets fagkurs kommer derfor til å arrangeres i Vestfold, nærmere bestemt i Larvik og Sandefjord kommune. Synnøve Aasrum ble nærmest oppfordret av den kommunale forvaltningen om å søke penger til et slikt kurs, og har allerede fått muntlig tilsagn om 20.000,- kroner i støtte! Larvik og Sandefjord kommune har lovet tilskudd, Larvik soppforening og Næringsmiddeltilsynet i Larvik likeså (kr. 5000,- hver). Dessuten kan vi regne med bidrag fra Fylkesmannens miljøvernavdeling, samt fra Norsk soppforening og muligens også fra Nyttevekstforeningen. Dermed skulle finansieringen være sikret. Kurset holdes etter all sannsynlighet siste helg i august, 28.8.-31.8. 2003, altså samme helg som i fjor (under forutsetning av at Synnøve finner et egnet kurssted som har ledig kapasitet - turistsesongen er fortsatt ikke slutt da). Denne tidlige helgen er igjen valgt for å unngå kollisjon med andre kurs og sopptreff. Merk av helga i kalenderen allerede nå, det blir som vanlig et tettpakket program for alle soppfrelste også denne høsten. Så kan vi jo håpe på at noen kommuner i Hardanger er interessert i å få kartlagt fungaen sin likevel, slik at fagkurset kan gjennomføres der neste år.

Rapport fra fjorårets fagkurs i Elverum:
Som nevnt i en e-mail rett før jul, er rapporten fra fjorårets fagkurs tilgjengelig på prosjektets nettsider (http://www.nhm2.uio.no/botanisk/sopp/kartlegging/fagkurs/02fagkurs.htm). Der ligger det en del artslister, noen bilder fra kurset samt en fullstendig versjon av rapporten i word-format som kan lastes ned. Rapporten er oversendt alle institusjoner som har bidratt finansielt til kurset (Åmot og Trysil kommune, Fylkesmannen i Hedmark, Norsk Soppforening og Nyttevekstforeningen, både sentralt og lokalt i Elverum) med kopi til DN. Alle herbariumsbeleggene og funnobservasjonene fra fagkurset er dataregistrert og søkbare i nettdatabasen.

Nye soppakvareller i herbariets nettutstilling:
Jeg har lagt ut en god del nye soppakvareller av Hermod Karlsen på nettet. Bildene ble, sammen med Hedvig W. Østerns akvareller, utstilt på den Internasjonale Mykologiske Kongressen i Oslo i august 2002. Det har nå blitt en ganske omfattende nettutstilling med flotte bilder av mange forskjellige arter (http://www.nhm2.uio.no/botanisk/sopp/utstilling/).


Dermed gjenstår det bare å ønske dere alle lykke til videre med kartleggingsarbeidet! Jeg vil også gjerne takke alle regionsansvarlige for det gode samarbeidet vi har hatt gjennom nesten 8 år og for den store, ubetalte innsatsen dere har gjort for prosjektet og for biomangfoldkartleggingen i Norge! Det er nok adskillig færre hvite flekker på sopputbredelseskartene nå enn hva det var for noen år siden.

Takk for meg!

Med vennlig hilsen
Volkmar