Rundskriv 43 til de regionsansvarlige
av Anne Molia


 

Hei alle sammen, og godt nytt år!

 

Først et tilbakeblikk på året som har gått, og så litt informasjon angående det nye.

 

 

Fagkurset for 2003 var lagt til Vestfold, med Larvik som base. Synnøve Aasrum gjorde et kjmpearbeid både i forkant og under kurset, og det blei takket være hennes og andre medhjelpere i Larvik Soppforening et flott kurs. Værgudene rår sjøl ikke Synnøve over, og det hadde vært lite nedbør og derfor tørtSolkysten både sommer og høst. Så sopphøsten kunne vært bedre! Men vi gjorde det beste ut av det, og resultatet kan dere alle se i rapporten som er lenka opp til våre hjemmesider (http://www.nhm2.uio.no/botanisk/sopp/kartlegging/fagkurs/).

 

Rødlisteprosjektet: Kartleggingsprosjektet har i året som gikk søkt om penger fra et prosjekt i DNs regi som heter: ” Kartlegging og overvåking av rødlistearter og truete naturtyper – kvalitetssikring, oppdatering av status, metodeutvikling og implementering”. Dette er en fellessøknad sammen med forskjellige institusjoner og organisasjoner, og hele storprosjektet er delt i to, hvor UiO og NINA er prosjektansvarlige/kontraktansvarlige for hver sin del. UiOs (halv) del av prosjektet skal i all hovedsak ta for seg den botaniske og mykologiske delen, mens NINA skal ta seg av den zoologiske. Det stod i søknadsbeskrivelsen at SABIMA-organisasjonene skulle tas med, og i vår fellessøknad ble dette Floravokterprosjektet med NBF og vårt prosjekt, ”Kartlegging av Storsopper i Norge”, som kom med fra starten av. Dette er et prosjekt som skal gå over en fire års periode. Det er satt av midler til en prosjektkoordinator for de frivilliges arbeid, og i første omgang ser det ut til å bli ca. 50 % stilling til sammen, men det er håp om at denne stillingsprosenten etter hvert økes. Even Woldstad Hanssen har midlertidig fått denne stillingen fram til 1/6-2004 da ansettelsen skal vurderes på ny. Han begynner allerede denne uka, og vil ha arbeidsplass på Botanisk Museum, Tøyen.

 

Styret: Den 4.12 2003 hadde vi styremøte. Alle i styret møtte, og alle som allerede satt i styret (http://www.nhm2.uio.no/botanisk/bot-mus/sopp/kartlegging/styret.htm) ville fortsette. Gro (Gulden) ville overlate lederjobben til andre, og Eddi (Edvin Johannesen) blei valgt til ny styreleder.

 

Fagkurs for 2004: Hva gjelder dette års fagkurs så jobbes det for å få til et beitemarkskurs på Tjøtta, Alstahaug kommune i Nordland. Dette er et veldig spennende område når det gjelder kulturlandskap, så vi håper at dette kommer i stand. Kurset vil bli avholdt fra 16.-19. september, så ta av hælja hvis du har lyst til å bli med. Jeg tror ikke det kolliderer med andre store soppsamlinger. Vi forsøker som vanlig å skaffe penger slik at det dekker oppholdet (kost & losji), men at reisa må betales av den enkelte. Jeg kommer tilbake med mer opplysninger når jeg har det.

 

Fortsatt interessert i å delta? Aktiviteten har for manges vedkommende vært minimal, og for enkeltes vedkommende helt fraværende. Vi starter dette året med ny giv, og det er viktig at vi har et team av ivrige amatører for å gjøre en så bra jobb som mulig. Hvis det er noen som ikke er interessert i å være regionsansvarlig lenger, eller ikke har tid til dette,  ta kontakt med meg per brev, telefon, eller e-post.  Det nye prosjektet vil kreve en innsats fra den enkelte, men det er selvfølgelig frivillig å være med, og må sees på som et tilbud. Styret i samarbeid med prosjektkoordinator  vil ta opp til vurdering om den gamle strukturen med regionsansvarlige skal bestå, eller om det finnes en annen og bedre struktur.

 

 Det ser ut som vi får et spennende år med stor aktivitet. For den som vil høre mer om prosjektets så oppfordrer jeg til å møte opp på Vintersopptreffet som holdes  Blindern den 7.-8. februar i år. Der skal Gro ha et foredrag om Kartleggingsprosjektet, og jeg skal ha en liten snutt om kartlegging i praksis (beleggstaking m.m.).

 

  Med vennlig hilsen

 Anne Molia