Rundskriv 45 til de regionsansvarlige
av Even W. Hanssen


 

Nedenfor følger litt info om det som har skjedd i løpet av høsten, og hva som er planlagt framover.

Jeg benytter anledningen til å takke alle for innsatsen i 2004 og ønske en gledelig jul og det beste for det nye året.

 

Årets fagkurs

-gikk av stabelen på Herøy i Nordland 16.-22. september. Tema var rødskivesopp Entoloma og det var fokus på beitemarker. Det var 32 personer deltok og Machiel E. Noordeloos fra Universitetet i Leiden, Nederland var med som Entoloma-ekspert. Det ble registrert 56 rødskivesopp-arter, hvorav 15 er rødlistet. To arter var nye for Norge, Entoloma broesarpensis sågar 2. funn i verden. Det ble også funnet 19 vokssopparter, hvorav åtte rødlistete. Totalt ble det gjort over 110 rødlistefunn på kurset og en lang rekke andre arter. Vi skal huske på at ytre Helgeland var en hvit flekk på soppkartet før dette kurset, noe det ikke er lenger. Det vil etter hvert bli laget en liten rapport fra fagkurset.

 

Postfagkurs i Larvik

Siden 2003 var så tørr, var 12 personer samlet på Brunlanes utenfor Larvik for å gjøre tilleggsregistreringer 25.-26. september. Det ble gjort mange flotte funn, bl.a. solkremle Russula solaris som ny for Norge. Anne har laget enn liten rapport fra kurset som finnes på http://www.nhm2.uio.no/botanisk/sopp/kartlegging/fagkurs/rapportLarvik.htm

 

 

Endringer i RA-nettverket

Tom Bøckmann har gitt seg som RA i Telemark, Gunvor Bollingmo har overtatt hans plass.

Tore Torjesen i Vest-Agder trekker seg tilbake etter å ha vært med siden starten, og ansvaret her overtas av Inger Johanne Kittilsen. I Rogaland har Morten Gluva overlatt RA-jobben til Kari Blikra.

 

 

Fra styret i kartleggingsprosjektet

Styret som hadde sitt siste møte 8. november, har bestemt seg for å revidere målene for kartleggingsprosjektet innen midten av februar.

 

Evalueringen av RA-nettverket som ble gjort i mai ble gjennomgått. Det er enighet om å beholde dagens RA-nettverk, men at det løpende må pleies og vedlikeholdes. Det ble vedtatt at det skal utarbeides enkle kontrakter for RA-ene. Disse kontraktene blir klare på nyåret og sendes ut da.

 

Styret har også vedtatt at neste års fagkurs skal holdes i Kongsvinger-området. Vi kommer tilbake nærmere med tid og sted.

 

 

 

Rødlisteprosjektet

Rødlisteprosjektet skal også fortsette i 2005. Det er usikkert med finansieringen ennå, men SABIMA har vedtatt å forlenge ansettelsen av prosjektkoordinator, noe som vil si at jeg fortsetter som daglig leder for kartleggingsprosjektet. Foreløpig har jeg registrert at det er gjort 536 rødlistefunn av sopp i 2004, det aller meste som belegg.

 

Norges sopp og nyttevekstforbund

Kartleggingsprosjektet får en ny partner fra 1.1.2005, det vil si det blir en mindre ved at Norsk Soppforening og Nyttevekstforeningen slår seg sammen. Det nye forbundet skal arrangere ”Vintersopptreff” i Oslo 12.-13. februar, og vi håper mange av oss ses da!